![Atom](/media/lib/66/atom-fe47ca8b0030ef3a0af4ef35d9b67649.jpg)
Proton się kurczy
21 lipca 2010, 10:51Mimo, że fizyka kwantowa to wciąż wiele niewiadomych, uważa się, że najważniejsze rzeczy już wiemy i że nie ulegną one już zmianom. Tymczasem najnowsze eksperymenty burzą nasz obraz świata cząstek elementarnych. Wykazały one że proton jest o 4% mniejszy, niż dotąd uważano.
![](/media/lib/110/n-myszy-344a7cc5d4fc220b52311b91f00e75e2.jpg)
Transfer wrażliwości na ból
25 października 2016, 11:08Zespół z Oregon Health and Science University odkrył, że wrażliwość na ból ulega transferowi między myszami.
![](/media/lib/463/n-wirowka-0d1bac3622d7363f2531e7eba4ff268f.jpg)
Czy pszczoły polecą z nami na Marsa? Wyjątkowa praca doktorantki AGH
15 lipca 2021, 18:51Czy pszczoły będą mogły towarzyszyć nam na Marsie i czy będą mogły zapylać uprawy w szklarniach marsjańskich – to pytania na które stara się odpowiedzieć doktorantka AGH. Mgr inż. Dagmara Stasiowska w ramach pracy doktorskiej sprawdza wpływ stresu związanego z przeciążeniami generowanymi przez rakietę w trakcie podróży kosmicznej na poprawność rozmnażania się pszczół miodnych
![](/media/lib/171/n-babelki-3bf186e94ea5574e2cc06c615a280324.jpg)
Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów
22 sierpnia 2013, 21:07To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla
![](/media/lib/301/n-aksjony-6a10be351ce75e8705b676dd87ab2701.jpg)
Poszukiwania ciemnej materii: Kurczą się kryjówki dla aksjonów
15 lutego 2018, 11:48Gdyby istniały, aksjony – jedne z kandydatów na cząstki zagadkowej ciemnej materii – mogłyby oddziaływać z materią tworzącą nasz świat, jednak musiałyby to robić znacznie, znacznie słabiej niż się dotychczas wydawało. Nowe, rygorystyczne ograniczenia na właściwości aksjonów narzucił międzynarodowy zespół naukowców odpowiedzialnych za eksperyment nEDM.
![](/media/lib/538/n-leonardo-0e850012b87afe2f5e8e960d29b37230.jpg)
Zapomniane eksperymenty Leonarda da Vinci. Włoch badał grawitację jako formę przyspieszenia
14 lutego 2023, 12:14Inżynierowie z California Institute of Technology (Caltech) odkryli, że Leonardo da Vinci rozumiał i badał grawitację. Zajmował się więc tym przedmiotem na setki lat przed Newtonem. W artykule opublikowanym na łamach pisma Leonardo naukowcy przeanalizowali jeden z dzienników da Vinciego i wykazali, że słynny uczony zaprojektował eksperymenty dowodzące, że grawitacja jest formą przyspieszenia o określił stałą grawitacji z 97-procentową dokładnością.
![Ludzki nos© LHOONlicencja: Creative Commons](/media/lib/8/1179908494_516284-c1c557b6a4f53f68222f2879c4dca2e0.jpeg)
Starzy przez... węch?
24 października 2008, 22:10Czy czynnikiem determinującym szybkość starzenia się jest... węch? Hipoteza taka brzmi dość egzotycznie, ale taki właśnie wniosek można wysnuć z najnowszych badań.
![](/media/lib/93/n-zdrowa-dieta-2bbc74e07b6cf24f5df82ffd42641cc6.jpg)
FMD - skuteczna dieta naśladująca post?
19 czerwca 2015, 12:38Zespół pracujący pod kierunkiem Valtera Longo z University of Southern California wykazał, że okresowe stosowanie diety naśladującej post (FMD) niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Naukowcy podczas badań stwierdzili, że u starych myszy, które były okresowo na czterodniowej diecie niskokalorycznej, doszło do zmniejszenia ilości brzusznej tkanki tłuszczowej i zwiększenia liczby komórek progenitorowych oraz macierzystych w wielu organach, w tym w mózgu.
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Zafascynowana kawą chemiczka ujawnia kolejne różnice między cold brew i kawą parzoną na gorąco
7 kwietnia 2020, 05:40Skosztowawszy po raz pierwszy kawy macerowanej na zimno, dr Niny Z. Rao z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona nie mogła się oprzeć pokusie zrobienia jej sobie w domu. Rezultat był rozczarowujący, postanowiła więc dokładnie zgłębić różnice między kawą parzoną na gorąco a cold brew. Ostatnie eksperymenty pokazały m.in., z jak uzyskanych ziaren można uzyskać napój o większej zawartości przeciwutleniaczy.
![](/media/lib/69/mnn-85f148ec8547510cb62404c15587894c.jpg)
Zapraszamy na Małopolską Noc Naukowców
7 września 2010, 10:33Już 24 września Małopolskę po raz kolejny ogarnie naukowe szaleństwo. W tę wyjątkową Noc każdy będzie miał szansę wyruszyć po przygodę z naukowcem w Krakowie, Tarnowie i Nowym Sączu.